Blog na talerzu

Kopytka dyniowe – jak zrobić te idealnie puszyste? Nasz przepis!

kopytka dyniowe przepis

Dynia to warzywo o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Jest dostępna przez cały rok. Warto wykorzystać ją w kuchni w nieco inny sposób niż tylko w zupach czy ciastach. Kopytka dyniowe to idealne połączenie delikatności tradycyjnych klusek z lekką nutą słodyczy i korzennego aromatu dyni. To danie, które rozgrzeje w chłodne dni i zachwyci smakiem każdego łasucha! Jak zrobić idealnie puszyste kopytka dyniowe? Poznaj nasz przepis!

Bogactwo składników odżywczych dyni

Dynia jest niskokaloryczna (ok. 26 kcal na 100 g) a do tego bardzo pozytywnie wpływa na kondycję naszego organizmu!

  • Wspomaga odporność – dzięki dużej ilości witaminy C i beta-karotenu.
  • Działa antyoksydacyjnie – zwalcza wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia.
  • Poprawia trawienie – zawiera błonnik, który wspiera pracę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Wspiera pracę układu nerwowego – dzięki witaminom z grupy B.
  • Dobroczynnie wpływa na serce – potas reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu krążenia.
  • Dba o skórę – beta-karoten poprawia koloryt cery i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.
  • Może wspierać odchudzanie – pomaga w utrzymaniu uczucia sytości.

Dynia to wszechstronne warzywo, które warto włączyć do swojej diety!

W Bistro na Talerzu spotkasz to warzywo w postaci aromatycznej zupy dyniowej oraz delikatnych, puszystych kopytek, które rozpływają się w ustach!

zupa dyniowa restauracja
Pyszna i aromatyczna zupa dyniowa w Bistro na Talerzu!

Jak przygotować dyniowe kopytka? Oto przepis!

Składniki

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 250 g puree z dyni (najlepiej z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem.
  2. Dodaj puree z dyni, jajko, sól oraz gałkę muszkatołową i wszystko wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto – powinno być miękkie, ale nie klejące.
  4. Podziel ciasto na kilka części, uformuj wałeczki i pokrój na małe kawałki.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kopytka partiami i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (około 2-3 minuty).
  6. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj według upodobań.

Jak podawać kopytka dyniowe?

Kopytka dyniowe świetnie smakują zarówno w wersji na słono, jak i na słodko.

Bistro na Talerzu możesz spróbować kopytek z sosem pieczarkowym, gulaszem, sosem koperkowym lub na słodko z musem owocowym i śmietaną.

To proste i efektowne danie, które podbije serca całej rodziny!

PS Zobacz nasz przepis na sernik baskijski z naszych restauracji!

PPS Nasze placki ziemniaczaneczernina też są genialne!

Zapraszamy do naszych restauracji:

Udostępnij

Czytaj także

serniki w naszym bistro

Serniki w naszym Bistro!

Serniki to klasyka, której nie trzeba przedstawiać – ale my lubimy podchodzić do klasyki z pasją, smakiem i odrobiną niespodzianki… 😉 W naszym bistro przygotowujemy trzy wyjątkowe warianty sernika, które regularnie

bistro na talerzu na targach euro gastro 2025

EuroGastro 2025 – Kluczowe Targi dla Branży HoReCa!

Targi EuroGastro 2025 już za nami, ale emocje wciąż są na najwyższym poziomie! To jedno z najważniejszych wydarzeń dla branży HoReCa w Polsce i Europie, a my mieliśmy ogromną przyjemność być jego częścią.

bistro na talerzu śrem zespół baciary

Zespół Baciary odwiedził Bistro na Talerzu!

Wczorajszy Dzień Mężczyzny okazał się wyjątkowy! Do naszego Bistro w Śremie zawitała prawdziwa muzyczna legenda – Zespół Baciary! To była nie lada niespodzianka zarówno dla nas, jak i dla